Tayland, Myanmar’daki siyasi kriz konulu gayrı resmi toplantıya ev sahipliği yaptı
Tayland, Myanmar’da askeri yönetim altında barışın inşasına ilişkin gayrı resmi bir bölgesel toplantıya ev sahipliği yaptı.
Tayland’ın başkenti Bangkok’ta düzenlenen ve askeri cunta altındaki Myanmar’dan 3 bakanın katıldığı toplantıya Kamboçya, Laos ve Vietnam’dan temsilciler de katıldı.
Tayland Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanchana Patarachoke, bakanların proaktif olarak tartıştığı açık uçlu gayrı resmi istişarelerin anlamlı olduğunu söyledi.
Kanchana, Myanmar’daki askeri yönetimi en çok eleştiren Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyesi Malezya, Endonezya ve Singapur’dan hiçbir temsilcinin toplantıda bulunmadığını söyledi.
Görüşmenin ASEAN dışında yapıldığını belirten Kanchana, “Görüşmenin amacı, ASEAN’ın Myanmar’daki duruma barışçıl bir siyasi çözüm geliştirmek için devam eden çabalarını tamamlamaktı.” söz konusu.
Myanmar’da askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları ve ülkedeki siyasi gerginliğin ardından 1 Şubat 2021’de yönetimi ele geçirdi. Ordu, başta ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi olmak üzere birçok yetkiliyi ve iktidar partisi liderlerini tutuklamış ve bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestoculara ve isyancı gruplara yönelik silahlı müdahalesi sonucunda bugüne kadar 1900’den fazla kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi tutuklandı, 10 binin üzerinde kişi ise halen cezaevlerinde.
Myanmar askeri mahkemeleri, 2’si çocuk 114 siyasi tutukluyu idama mahkum etti.
Ülkede askeri yönetim, 25 Temmuz’da eski iktidar partisi Ulusal Demokratik Birlik’ten (NLD) bir milletvekilinin de aralarında bulunduğu dört kişiyi idam etmişti. Ülkede 45 yıldır ilk kez idam cezası infaz edilmişti.